Nasveti za vzgojo otrok
| Članek je bil prebran 936 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Vzgoja otrok je za vsakega starša eden izmed največjih življenjskih izzivov. Skoraj nobena vzgoja ne poteka brez preprek in težav. Kot starši se moramo tega zavedati in to sprejeti. Najpomembnejše je namreč, kako se kot starši lotimo vzgojnih ovir, ko naletimo nanje. Od našega odziva je namreč odvisno, ali bomo vzgojno zagato rešili uspešno ali ne.

To pomeni, da otroci ne bodo zmogli biti samozavestni, če kot starši sami ne bojo samozavestni. Otrok se mora v vseh, tudi najbolj stresnih situacijah zavedati, da ima ob sebi čustveno stabilnega starša, ki bo kos situaciji, ne glede na intenzivnost in kompleksnost položaja. To otroka pomiri in ga naredi samozavestnega. Na dolgi rok pa zrelo odzivanje staršev na razne situacije krepi otrokovo samopodobo in ga vzgaja k samozavestnemu odzivanju na stresne situacije, ko odraste.

Otroci potrebujejo telesni stik. Najmlajši otroci potrebujejo te tolažbe običajno več kor večji, zato jim je potrebno ta stik omogočiti. Ko potrebujejo tolažbo, tudi ko gre npr. za manjše udarce ali krivice na igrišču, smo starši tisti, ki moramo svojega malčka potolažiti, ga stisniti in ga navdati z zaupanjem v lep svet. Preko telesnega stika, ljubečih objemov in tolažbe, ko jo malčki potrebujejo, jih naučimo sočutja, prijaznega odnosa do sveta in zaupanja v soljudi.

Otroci so vselej v neenakem položaju. Vedno so manjši, imajo manj moči, so manj glasni, imajo manj pravic, ipd. Na starših pa je, da otroka spoštujejo in mu priznavajo vse pravice, ki prihajajo iz človeškega dostojanstva. To pomeni, da svojo premoč ne zlorabljajo za trpinčenje otrok in uveljavljanje svojih pravil, ampak znajo v otroku najti sogovornika, ki mu bodo znali razložiti meje, pravila in dolžnosti – in to brez žalivk, vpitja in stresa.

Otroci nam že veliko preden zares spregovorijo veliko sporočajo. Prva komunikacija poteka z jokom, nato pa se temu pridružijo glasovi, kretnje, roke, noge in celo telo. Z opazovanjem otroka lahko največ izvemo o tem, kako poteka njegov razvoj, kako zadovoljen je, itd. Na ta način je lažje uspešno prepoznati razvojne mejnike in svojega otroka tudi pravilno usmerjati v razvoju, brez siljenja in hitenja.

© 19. 07. 2018 - protectech. Oglaševanje.