Kako urediti otroško sobo?
| Članek je bil prebran 857 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Otroška soba otrokom pogosto pomeni veliko, saj je to samo njihov osebni prostor. Starši želimo otrokom sobo opremiti tako, da je za otroka primerna čim dlje časa. Najslabša možnost je torej, da otroku opremo izbirate glede na trenutni interes, saj ste lahko prepričani, da bo otrok že čez pol leta zamenjal svojega najljubšega risanega junaka. Namesto tega je bolj smiselno izbirati kose pohištva, ki bodo uporabni tudi, ko bo otrok začel hoditi v šolo. Bolj ustvarjalni in domiselni smo lahko pri dodatkih, kot so zaboji za pospravljanje, stenske tapete, okrasne blazine, itd.

oprema otroška sobaMateriali in barve v otroških sobah

V otroških sobah naj bodo uporabljeni zdravju prijazni materiali, za katere je značilno enostavno čiščenje in vzdrževanje. Izogibajte se belim preprogam iz delikatnih vlaken, saj ste lahko prepričani, da slej ko prej več ne bodo snežno bele. Najbolje je za tla uporabiti parket, preko katerega pogrnite mehko, po možnosti pisano preprogo, na kateri se otrok lahko igra. Za stene je najbolje uporabiti stenske barve, ki jih je mogoče očistiti (pralne barve). Spodnji del sten je najbolje prebarvati z sivo ali katero drugo bež barvo, izogniti pa se je bolje beli barvi, ki se hitro umaže. V zadnjem času so priljubljene tudi črno-bele različice otroških sob, čeprav strokovnjaki priporočajo, da se črni, temno rjavi in temno modri barvi raje izognemo, saj ne delujejo spodbudno in veselo. Morda je lahko v sobi kakšen črno-bel dodatek, nikakor pa ni smiselno v tej barvni kombinaciji opremiti cele sobe.

Varnost naj bo na prvem mestu

Ne glede na to, za kakšno pohištvo se odločimo pri opremljanju otroške sobe, je najpomembneje, da je otrok v sobi varen. Danes je večina proizvajalcev otroškega pohištva zelo pozorna ravno na ta vidik. Tako je mogoče na pohištvu opaziti gumijaste ročaje, robovi pohištva pa so zaobljeni, da se otrok na njih ne more poškodovati. Starši sami lahko otroško sobo naredimo bolj varno tudi tako, da na predale, katere ne želimo, da jih otrok odpira, namestimo posebne zatiče, ki preprečujejo, da bi si otrok priprl prste. Višje omare, predalnike ali police je na steno nujno potrebno pritrditi, da se ne bi med igro prekucnile na otroka. Otroci radi po policah ali predalih tudi plezajo, zato je pomembno, da jih z pritrditvijo zaščitimo pred nevarnostjo. Pozorni smo lahko tudi pri vratih v sobico – z otrokom smo lahko dogovorjeni, da so vrata med igro odprta in ga tako slišimo, če bi bilo kaj narobe. Da z vrati otroci ne bi loputali ob steno (pri odpiranju), je mogoče ob steno namestiti blažilce, s katerimi preprečimo poškodbe vrat ali stene. Izbira vrata – preverite!

Kaj pa pospravljanje otroške sobe?

Večna težava med starši in otroci je tudi pospravljanje otroške sobe. Otroci imajo običajno precej igrač, ki jih je potrebno po igri tudi nekam pospraviti. Zelo priročna rešitev so predali pod posteljo. Starši moramo poskrbeti za to, da so igrače shranjene na lahko dosegljiva in vidna mesta, do katerih otroci z lahkoto dostopajo. Idealni so zaboji za igrače, v katerih lahko igrače shranjujemo po skupinah (npr. avtomobilčke v en zaboj, knjige na eno polico, lego kocke v drug zaboj, itd.).Na ta način jih lahko že od majhnih let navadimo na to, kam sodijo določene igrače. Ko otroka navajamo na red in igro, ga je dobro navaditi na to, da naenkrat uporablja le eno ali dve igrače, ki ju po koncu igre vrne na svoje mesto. Ko je otrok star okoli enega leta, otrok že zmore pomagati pospraviti večje igrače v zaboj, metati umazana oblačila v koš za umazano perilo, itd. Pri dveh letih otrok že zmore zložiti knjige na svoje police, pospravi igrače v določene zaboje, pomaga prinesti svoj pribor pri hranjenju, itd. Pri treh letih bi lahko bil otrok že pripravljen na samostojno pospravljanje igrač, zložiti nogavice, pomaga sesati, itd. Da bi otrok pospravljanje osvojil, se moramo tega opravila z njim lotiti vsak dan, najbolje takrat, ko še ni preutrujen. Mi kot starši mu lahko pri tem pomagamo, pripraviti pa mu moramo tudi odlagalne police in zaboje, v katere bo lahko shranil igrače.

Preverite tudi, kam se lahko starši obrnemo na pomoč, ko zaškripa pri vzgoji otrok!

© 19. 07. 2018 - protectech. Oglaševanje.