Prazen akumulator – kaj storiti?
| Članek je bil prebran 526 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Verjetno se vam bo tale nevšečnost zgodila ravno takrat, ko to najbolj rabite – ko se vam mudi v službo, ko že tako in tako zamujate ali pa so od vašega prevoza npr. odvisni tudi drugi ljudje. Prazen akumulator je precej pogosta težava, ki ne pesti samo lastnikov starejših avtomobilov, ampak se pogosto dogaja tudi pri novejših vozilih. Kljub temu pa večina še vedno ne ve, kako rešiti to težavo. Do težav sicer najpogosteje prihaja jeseni in pozimi, ko se v mrzlih jutrih akumulator nikakor ne želi odzvati na naš vžig. Prav tako lahko do praznega akumulatorja pride tudi, v kolikor v ugasnjenem avtomobilu pustimo prižgan radio ali luči. Če se nam kaj takega torej pripeti, imamo na voljo 3 rešitve – prazen akumulator lahko najprej skušamo napolniti s polnilcem (s kleščami ga priklopimo na drug, delujoč avtomobil), lahko kupimo novega in starega zamenjamo, lahko pa pokličemo asistenco, ki pripelje nov akumulator in z njim zamenja starega. Za prvi dve rešitvi moramo imeti nekaj spretnosti in znanja, zadnja pa je nemara najlažja in najbolj elegantna, vprašanje pa je, koliko časa traja, da prispe asistenca.

prazen akumulatorKoliko časa je življenjska doba akumulatorja?

Akumulatorji imajo določeno življenjsko dobo, ki je sicer daljša od večine ostalih delov avtomobila, vendarle pa je omejena. Danes mnogi vozniki opažajo, da se akumulatorji hitreje iztrošijo kakor nekdaj, razlog za to pa gre nemara iskati v obilici električne opreme, ki se danes vgrajuje v avtomobile. Tako so danes vozila opremljena z električnim pomikom stekel, računalniki, dvižno streho, navigacijo, ogrevanimi sedeži, brisalci, hladilnikom, polnilcem za telefon ali prenosni računalnik, itd. Za akumulator je precej obremenilen tudi sodoben sistem »start&stop«, s katerim je opremljenih večina sodobnih vozil.

Preverite, kaj vam nudi novi Citroen C-Elysee – spletna stran!

Kako vemo, da gre za prazen akumulator?

Nekateri praznega akumulatorja ne prepoznajo takoj, čeprav nas na pojenjanje njegove moči že prej opozarjajo nekateri znaki. Tako npr. akumulator, kateremu upada noč, med drugim prepoznamo po tem, da se ob vžigu vozila zmanjša svetilnost luči. Če ste v dvomih in se vam zdi, da akumulator res izgublja na svoji moči, potem lahko to preverite tudi z meritvami – pri avtomobilskem električarju ali doma, če ste tega vešči.

Ko do praznega akumulatorja vendarle pride…

Prva in najcenejša rešitev je, da akumulator skušate napolniti s kleščami tako, da ga priklopite na drug, delujoč avtomobil. Včasih so mrzla zimska jutra kriva za to, da se akumulator zjutraj ne odzove, vse to pa je mogoče rešiti s priklopom na drug akumulator. Prav tako to pomaga v primeru, da se je akumulator izpraznil zato, ker ste imeli v ugasnjenem vozilu daljše obdobje, npr. preko noči ali v času službe prižgan radio, ki je porabljal energijo. V tem primeru bo polnjenje pomagalo. Včasih pa je polnjenje le začasna rešitev. Če vas akumulator več kakor enkrat pusti na cedilu, je najverjetneje zares prišel čas za menjavo. V kolikor se nakupa lotite sami bodite pozorni na to, da kupite akumulator s povsem enakimi oznakami kakor so napisane na vašem.

Menjave praznega akumulatorja z novim se lahko lotite sami ali pa to delo prepustite mehaniku. Če se menjave lotite sami, potem akumulator vedno odklopite tako, da najprej odklopite njegov negativni pol (minus), nato pa pozitivnega (plus). Akumulator je zelo težak, zato bodite previdni, ko ga dvignete iz njegovega nosilca. Priklop novega akumulatorja poteka ravno po obratnem vrstnem redu, kar pomeni, da se najprej priklopi pozitivni, nato pa še negativni del. Ko je akumulator priklopljen, vas čaka še ponastavitev vseh električnih naprav v vozilu.

Nekateri se pri nekoliko iztrošenih ali pa tudi pri povsem novih akumulatorjih odločijo za polnilnike oz. polnilce avtomobilskega akumulatorja. Gre za naprave, ki skrbijo za bolj uravnoteženo polnjenje akumulatorja.  S polnilci se prilagaja tok v akumulatorji, s tem pa se podaljša njihova življenjska doba. Druga koristna naprava je tudi t.i. »booster« oziroma zaganjalec motorja, s katerim je mogoče prazen akumulator pognati na podoben način, kot če bi uporabili kable in delujoč akumulator drugega avtomobila. Takšni zaganjalci motorja delujejo tako, da jih najprej napolnite, nato pa priklopite na prazen akumulator. Z enim polnjenjem lahko izpraznjen akumulator vžgemo celo večkrat.

Preverite tudi, katere zimske gume je najbolje izbrati! Več v prispevku!

© 19. 07. 2018 - protectech. Oglaševanje.