Kakšne zimske gume izbrati?
| Članek je bil prebran 757 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Ko se bližajo zimski meseci, se lastniki jeklenih konjičkov pripravljajo tudi na menjavo obutve svojih vozil. Letne gume tako menjajo za zimske, nekateri pa se namesto tega raje odločajo kar za zimsko-letne gume. Pri tem seveda ni vseeno, kakšne zimske pnevmatike izberete za svoje vozilo. Zimske gume za manjši (in lažji) osebni avtomobil, tako niso enake tistim za terenska enoprostorna vozila ali pa zimskim gumam za lažja gospodarska vozila. Vsak tip vozil ima drugačen vozne lastnosti, zato je pomembno, da vemo, na kaj moramo biti pozorni pri svoji izbiri.

gumeKdaj se jih menja in kakšne naj bodo zimske gume?

Zimske gume sodijo na vozilo med 15.11. in 15.3. Če se zimske razmere pojavijo že pred ali po tem časovnem obdobju, je potrebno zimsko opremo uporabiti že prej oz. kasneje. Zakonsko določena globina profila zimskih pnevmatik je 3 mm, na letnih pa je minimalna dovoljena globina profila gume 1,6 mm. Namesto zimskih pnevmatik smemo uporabiti tudi letne pnevmatike, ki imajo minimalno vsaj 3 mm profila, poleg pa tudi po dimenzijah ustrezne snežne verige.

Naj ne odloči le cena

Ne glede na to, ali se odločate za nakup zimskih gum za osebni vozil ali za gospodarsko vozilo – pred nakupom se je dobro zavedati, da se ne izplača odločati le na podlagi nizke cene. V večini primerov vas bodo cenene (in pogosto nekvalitetne) zimske gume na cesti razočarale ali pa vas v najslabšem primeru spravile celo v nevarno situacijo. Malo denarja in nizke cene tako zelo pogosto pomeni slabšo kvaliteto gum in manjšo varnost na cesti. To pa vendarle ne pomeni, da dobrih zimskih pnevmatik ne moremo dobiti za ugoden denar. Če se v iskanje in izbiro zimskih gum zelo poglobimo in si zato vzamemo dovolj časa, bomo lahko našli tudi kvalitetno gumo za zmerno ceno. Pred dokončno odločitvijo se velja pozanimati tudi, kakšni so najnovejši testi pnevmatik, ki jih običajno opravijo in objavijo pri AMZS-ju ali ADAC-u. Pri izbiri gum nasploh nikakor ne smemo pozabiti na tehnične značilnosti pnevmatike – gre za same dimenzije, ki so primerne za dano vozilo, pomemben je tudi nosilni in hitrostni indeks. Če tega ne upoštevamo, potem pnevmatike ne bodo ustrezale homologaciji danega vozila. Če zimske gume kupujete v fizični trgovini ali pri avtomehaniku, dobo preglejte gumo, preverite datum izdelave in se prepričajte, da guma dolgo časa ni stala v kakšnem skladišču ali kotu. Izogibajte se sumljivih preprodajalcev gum, ki vam iste gume ponujajo za polovične cene.

Zimske gume za gospodarska vozila

Kombiji in ostala gospodarska vozila potrebujejo drugačne zimske pnevmatike kakor osebna vozila. Ker gre za večja in težja vozila, ki se jih običajno uporablja za prevažanje tovora po cestah in vozniki z njimi opravijo veliko kilometrov, je še kako pomembno, da so ta vozila opremljena s kvalitetnimi gumami, ki zagotavljajo varnost. Pri tem se profili gum razlikujejo po tem, za kateri namen se gume uporabljajo. Kvalitetne zimske gume za gospodarska vozila morajo biti narejene tako, da zagotavljajo obilo varnosti in omogočajo zadosti mobilnosti. Pomembno je tudi, da so dovolj odporne na pogosto obrabo. Pred tem preverite tudi, kakšna je življenjska doba pnevmatik.

Ponudba gospodarskih vozil

Kolikšna je življenjska doba zimskih pnevmatik?

Guma v zimskih temperaturah in raznolikih vremenskih vplivi sčasoma in s pogosto obrabo izgublja prvotne lastnosti. Za varnost in udobno vožnjo je kritična predvsem otrdelost pnevmatike, kar zmanjšuje dober oprijem gume na cestišče, s tem pa se zmanjšuje tudi varnost. Pri tem je potrebno vedeti, da je življenjska doba guma nekje med 5 in 7 let od datuma proizvodnje, ki je odtisnjen na gumi – guma se stara tudi, ko se je ne uporablja, v kolikor jo seveda pravilno skladiščimo. Zimske gume lahko uporabljamo, dokler imajo dovolj profila, njihov rok uporabe pa je odvisen od tega, kako pogosto smo na cesti, kakšen je naš način vožnje in koliko kilometrov z njimi prevozimo.

Kako poskrbeti za svoje pnevmatike?

Na življenjsko dobo pnevmatik, tako zimskih kakor letnih, pa vpliva tudi njihovo vzdrževanje. Ko gume niso v uporabi, je zelo pomembno, da jih pravilno vzdržujemo oziroma shranjujemo, saj samo s tem lahko pričakujemo, da bodo gume optimalno pripravljene na novo sezono. Pnevmatike je treba shranjevati na suhem mestu, kjer je stalna temperatura nekje med 10 in 20 stopinjami. Pnevmatike nikoli ne smejo stati v pokončnem položaju, ampak je najbolje, da jih shranimo tako, da ležijo ena na drugi ali pa jih obesimo na nosilce, da visijo. Da bi nam pnevmatike služile kar se dolgo, je treba redno preverjati tudi količino tlaka v pnevmatiki. Če je tlak prenizek, namreč prihaja do izrazitejše obrabe profila, večja pa je tudi poraba goriva. Zelo nizek tlak je tudi nevaren za samo vožnjo. Nevaren je tudi previsok tlak.

Preberite si tudi, kateri so najbolje prodajani avtomobili v Evropi!

© 19. 07. 2018 - protectech. Oglaševanje.