Razpisni pogoji za subvencijo za okna 2014
| Članek je bil prebran 2.003 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Subvencije za okna so na voljo tudi v letu 2014. S koncem februarja je namreč Eko sklad javnosti predstavil razpisne pogoje, katerim morajo zadostiti vsi tisti, ki bi želeli pri menjavi starih oken za nova pridobiti nepovratne finančne spodbude. Kateri so torej ključni pogoji pri javnem razpisu za subvencijo v letu 2014?

Gora papirja na miziNajprej je potrebno predložiti veljaven predračun oziroma ponudbo, ki jo lastniku izda izvajalec menjave oken. V tem predračunu ali ponudbi mora biti razvidno, da gre za zamenjavo obstoječega zunanjega stavbnega pohištva (oken, balkonskih vrat ali drugih fiksnih zasteklitev) z novim, energetsko učinkovitim lesenim stavbnim pohištvom. Energetsko učinkovito leseno stavbno pohištvo je tisto pohištvo, ki ima toplotno prevodnost U =< 1,2 W/m2K, kar se sklada s predpisi oziroma standardom SIST EN 14351-1. Pozorni moramo biti tudi pri vgradnji lesenih oken, saj mora montaža potekati v skladu s smernicami RAL. To pomeni, da mora biti tesnjenje med okvirjem in samo konstrukcijo (steno objekta) izvedeno po načelu tesnjenja na treh ravneh. Prav tako lahko subvencije okna znatno pocenijo, a zgolj če gre za stavbe, ki imajo gradbeno dovoljenje izdano pred 1.1.2013. Za vse ostale pa subvencije za okna žal ne morete pridobiti.

Kaj vse vam priznajo?

Med priznane stroške se štejejo naslednji stroški: odstranitev starega zunanjega stavbnega pohištva, nakup in vgradnja novega, lesenega stavbnega pohištva, nakup in vgradnja senčil in okenskih polic ter popravilo in obdelava špalet. Povrnitve stroškov pa si nikar ne obetajte, če ste površine za zasteklitev povečali ali pa ste želeli pri subvenciji uveljavljati tudi vgradnjo vhodnih ali garažnih vrat. To namreč ne sodi pod kategorijo subvencije okna.

© 29. 03. 2024 - protectech. Oglaševanje.